Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

La CIA va matar caps de les FARC
La intel·ligència dels EUA va ajudar l’exèrcit colombià a acabar amb líders guerrillers. Pla autoritzat per Bush
El Punt Avui / dilluns 23 de desembre de 2013 / English / français / русский / Español
 

La CIA va ajudar l’exèrcit colombià a matar més de dues dotzenes de líders de les Forces Revolucionàries de Colòmbia (FARC) a través d’un pla secret, segons va revelar ahir el diari nord-americà The Washington Post, que també indica que aquesta estratègia contra l’organització guerrillera sud-americana, que actualment negocia a l’Havana uns acords de pau amb el govern de Bogotà, la va autoritzar el president nord-americà George W. Bush el 2000.

Per si fos poc, el pla compartit entre Washington i Bogotà es va continuar executant durant el mandat del president Barack Obama, segons fonts militars nord-americanes citades pel diari, que també detalla que l’ajuda secreta destinada a combatre les FARC tenia un pressupost multimilionari diferent als 9.000 milions de dòlars de suport militar dels EUA en l’anomenat pla Colòmbia, que va començar el 2000.

El diari sosté que la guerrilla colombiana ha estat el grup insurgent “més ben finançat del món” després d’haver efectuat una trentena d’entrevistes a funcionaris nord-americans i colombians d’anteriors administracions, la majoria dels quals van fer declaracions de forma anònima.

El pla tenia com a objectiu combatre els caps de les FARC i també acabar amb els líders d’una guerrilla més petita, l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN). Com? Els feia un seguiment “a temps real” que “a partir del 2006, va ser una eina molt eficaç per poder matar-los”. Per fer-ho, es van utilitzar bombes intel·ligents guiades per un sistema de GPS capaç de matar una persona al mig de la selva després de determinar-ne la ubicació.

Raúl Reyes

The Washington Post cita un cas, del març del 2008, en què les forces aèries colombianes, amb l’ajuda dels EUA, van llançar tres bombes intel·ligents a través de la frontera amb l’Equador per matar el dirigent de les FARC Raúl Reyes, aleshores el número dos de la formació.

Aquest pla secret de Washington és una de les majors accions efectuada pels seus serveis d’intel·ligència des dels atemptats de l’11-S, el 2001.

“El país que hem vetllat més”

“No hi ha cap país, incloent-hi l’Afganistan, que hàgim vetllat més”, va indicar l’ambaixador nord-americà a Colòmbia entre el 2003 i el 2007, William Wood. En realitat, la classificació de les FARC com a grup terrorista i els seus vincles amb el narcotràfic van facilitar que la CIA assignés al pla un pressupost negre i, tot i que les converses de pau entre la guerrilla i el govern de Colòmbia sembla que avancen a l’Havana, aquest programa encara hi continua actiu. Segons el diari nord-americà The Washington Post, durant el mandat de l’actual president colombià, Juan Manuel Santos, 47 líders de les FARC han estat morts, mentre que durant el mandat de l’anterior president, Álvaro Uribe (amic de la duresa contra la guerrilla), en van morir una quinzena.

Els EUA apliquen programes com aquest en altres països, com ara Mèxic, també embrancat en una lluita rampant contra el narcotràfic.