Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

La CSC i diversos partits polítics d’esquerres de Catalunya es posicionen a favor de la pau a Colòmbia
Representats de diversos partits polítics i la CSC expressen en un video el seu suport a un procés de pau amenaçat pels constants atacs contra el moviment popular colombià | Lorena Vicioso (EUiA), Sara Vilà (ICV), Isabel Vallet (CUP), David Minoves (ERC) i Sergi Perelló (CSC) posen rostre a la denúncia dels atacs al procés de pau.
Agencia Prensa Rural, Intersindical-CSC / divendres 7 de febrer de 2014 / Español
 

Per a més informació, reproduïm aquest article d’Albert Company publicat al web Societat.cat

2014: Catalunya diu Sí a la PAU a Colòmbia

Una agenda de 5 punts per posar fi a un conflicte que ha marcat la història de Colòmbia de la segona meitat del segle XX i l’inici del XXI, 15 mesos amb tots els ulls i l’esperança d’un país posats en una taula de negociació a l’Habana entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC-EP.

Un 2013 i començament del 2014 amb llums i ombres, marcat per un dinamisme de les organitzacions socials i polítiques colombianes i un nivell de mobilització alt, com fèia temps que no es veia al país. L’esquerra colombiana ha estat castigada i colpejada històricament a base de morts, desaparició, persecució i empresonament.

Un moviment estudiantil potent, una societat colombiana majoritàriament recolzant una sortida negociada al conflicte i un moviment agrari capaç d’aturar regions senceres (p.e. Catatumbo) o fins i tot posar en xec al Govern del president Santos, com va succeir el darrer agost amb el Paro Nacional Agrario.

A l’Havana, acords parcials però destacables entre les parts en els dos primers punts de l’agenda: Polítiques de desenvolupament agrari integral i Participació política, i estem a les portes de l’inici de la negociació respecte el tema de la Solució a la questió de les drogues ilícites.

Tot i això l’esquerra colombiana n’ha pagat un preu molt alt, especialment preocupant és el cas del moviment polític i social Marcha Patriòtica que presenta un balanç en aquest període de 29 dels seus militants assassinats, 200 processos judicials, 3 desapareguts. Entre els detinguts 3 dirigents de la Junta Patriòtica Nacional, el dirigent agrari Huber Ballesteros, el responsable de Relacions Internacionals i professor universitari Francisco Toloza i el dirigent Wilmar Madroñero. En un context polític on també certs sectors poderosos de l’establiment contraris a la pau estant movent els fils i intentant fer descarrilar el procés.

Les expressions de denúncia i de solidaritat davant aquesta situació no s’ha fet esperar i casa nostra, no n’ha estat una excepció, organitzacions socials i les forces polítiques de l’esquerra catalana sense excepcions han aixecat una veu de denúncia, han expressat la seva solidaritat i s’han refermat en el seu compromís de pau a Colòmbia.