Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

Roda de premsa
Presentació de l’ informe sobre les persones refugiades a l’estat espanyol 2009
Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat / dimecres 17 de juny de 2009
 

En el 2008 es produeix una caiguda històrica de la protecció internacional atorgada per l’Estat espanyol.

Només 141 persones, el 2,91%, aconsegueix l’Estatut de Refugiat, la xifra més reduïda des de 1984.

Per setè any consecutiu, CEAR conjuntament amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, presentarà en motiu del 20 de juny (Dia Internacional de les persones refugiades) el seu Informe anual sobre la situació de les persones refugiades.

En el 2008, el compromís de l’Estat espanyol amb les persones refugiades va seguir retrocedint, degut a que al notable descens de persones que van aconseguir accedir al procediment d’asil es van unir uns índex de concessió de protecció internacional ínfims. A final del 2008 el Govern va aprovar el nou projecte de Llei d’Asil. Aquesta és encara més restrictiva i de no modificar-se de manera substancial significarà un greu retrocés en les polítiques d’asil i d’acollida de les persones refugiades al nostre país.

L’Informe 2009 aprofundeix sobre els elements més preocupants de la nova Llei d’Asil, el preocupant descens de les peticions d’asil a l’Estat espanyol a una través d’estadístiques sobre les dades de peticions d’asil, inadmisions a tràmit i denegacions en el conjunt de l’estat, la situació d’extrema precarietat en la que queden el 97,09 refugiats sense protecció i la integració social de les persones refugiades, comparant aquestes amb les polítiques d’acollida d’altres països europeus.

Com cada any, en l’últim capítol de conclusions i propostes destaquem: la necessitat d’establir un programa anual de reassentament de refugiats a l’Estat espanyol, la necessitat de complir el principi de la jurisdicció penal internacional, l’accés sense restriccions de les organitzacions socials en els centres d’internament d’estrangers, el desenvolupament d’un Pla Estatal sobre la tracta de persones i en la introducció tant a l’Estat espanyol com al conjunt de la UE d’un procés de certificació de respecte als Drets Humans, entre d’altres.

Roda de premsa


Dia: 19 de juny del 2009

Lloc: Col·legi de Periodistes, Rbla. Catalunya 10

Hora: 11h

Intervindran: Àgata Sol Rueda – Secretària General de la Comissió
Catalana d’Ajuda al Refugiat

César Jerez – Refugiat colombià membre de l’ACVC y de la Agencia Prensa Rural

Per ampliar informació contactar amb:

Àgata Sol – Secretària General de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

Tf. 93 301 25 39 / 606780357