Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

Cerdanyola s’apropa a les iniciatives que diverses associacions de la societat civil colombiana estan impulsant per aconseguir la pau
Cerdanyola.info / dijous 22 d’octubre de 2009
 

Cerdanyola s’apropa a les iniciatives que diverses associacions de la societat civil colombiana estan impulsant per aconseguir la pau
La Brigada Vallesana Simón bolívar organitzava ahir a l’Ateneu una xerrada en la que es va explicar el Programa de Desarrolo y Paz en la Región de Magdalena Medio.

El Programa de Desarrollo y Paz en la región de Magdalena Medio és una de les iniciatives promogudes des de la societat civil colombiana per acabar amb la violència del país. Ahir es presentava a l’Ateneu, en un acte organitzat per la Brigada Vallesana Simón Bolivar.

Marcela Duarte, membre del Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado, explica que el tema de la violència a Colombia “és estructural” i per això, no es pot “abodar només amb accions militaristes i policials on s’ataca als elements violents amb més violència sinó que s’han d’encarar les causes d’aquesta violència, entre elles la pobresa”.

Duarte indica que, la intenció d’aquest tipus de programes és “fer entendre a les institucions de l’Estat i als organisme de cooperació internacional que el tema de la seguretat a Colòmbia no és de seguretat militar “sinó de seguretat alimentària i de salut.

Marcela Duarte comenta que, com a molts països de llatinoamèrica, “L’Estat ha establert mecanismes institucionals i també d’altres d’il.legals per poder controlar els moviments socials” i assegura que “darrera d’aquest control es veu, en moltes zones, la implementació de models econòmics d’explotació de les zones rurals on el desplaçament forçat dels seus habitants es presenta com a un efecte del conflicte, però en realitat és una raó per alliberar terres per a la seva explotació per part de grans terratinents”.

La terra dels camperols

Per la seva banda, Óscar Duque, membre de l’Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra, explica que la situació a les zones rurals “és molt complicada” pels desplaçament forçat de la població. No obstant això, remarca que la seva associació és “una organització en resistència” que planta cara a la violació dels drets humans de la regió perquè “la terra és dels camperols i ha de servir per al desenvolupament de tot el poble colombià”.

La tasca dels cooperants internacionals és mot important a la regió perquè fa dissuadir als actors armats de la pràctica del desplaçament dels camperols, segons indica Àlex Juanmartí, cooperant de l’Observatorio Internacional de la Paz.

Juanmartí es mostra pessimista en resoldre el conflicte colombià a curt termini i admet que no serà possible mentre “els interessos econòmics passin per sobre dels drets humans”. Segons assenyala “Colòmbia és un país molt ric en recursos naturals i mentre l’Estat no accepti altres models de desenvolupament alternatiu”, serà difícil sortir-se’n de la situació.

El regidor cerdanyolenc d’origen colombià, Gustavo Arias, explica que el missatge que es vol transmetre és que tot i la violència gairebé congènita de la societat colombiana, són moltes les manifestacions de la societat en favor de la pau i hi ha un crit unànime davant l’Estat, guerrillers, paramilitars perquè reconeix que “la situació està molt complicada”. Segons Arias actualment “es viu una pau relativa que s’ha aconseguit a base de tenir mig milió de forces militars als carrers, amb la qual cosa esdevé una pau fictícia”.

Per últim, Carles Escolà, membre de la Brigada Vallesana Simón Bolivar critica l’actuació del govern d’Alvaro Uribe i “la hipocresia de la comunitat internacional que veu en el president Hugo Chávez fets negatius que no detecta en Uribe”. Escolà també qüestiona la instal.lació de noves bases americanes a Colòmbia, a la frontera amb Veneçuela.