Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

Brigades de Solidaritat a Amèrica Llatina: Colòmbia, Cuba, Guatemala, Nicaragua, Paraguay, Bolívia.
Associació Catalana per la Pau (ACP) / dimecres 7 d’abril de 2010
 

Per què a Amèrica Llatina?

Aquest subcontinent ha estat en tot el segle XX testimoni de multitud de lluites per a la millora de les condicions de vida en tots i cadascun dels països que el conformen. La conseqüència d’aquests processos ha estat en moltes ocasions la repressió, presó, assassinats, desapareguts, exili...

Els intents d’enderrocar aquells governs que els Estats Units, interpretava que no eren favorables als seus interessos estratègics han sigut una constant: el Xile de Salvador Allende, la Nicaragua sandinista, el Perú de Velasco Alvarado... han estat alguns dels casos en què cops militars, agressions o invasions han precipitat el canvi de govern.

Les polítiques econòmiques neoliberals imposades als diferents països d’Amèrica Llatina durant les dècades 80 i 90 significaren per aquesta un creixement exponencial dels nivells de pobresa i d’exclusió social, d’increment de l’analfabetisme i de migracions de milions de persones del camp cap a les grans ciutats creant cinturons de misèria al voltant de les principals capitals llatinoamericanes.

Amb tot, els darrers anys un Vientosur de canvi ve recorrent Amèrica Llatina i el Carib a favor dels sectors populars. S’expressa en les victòries i avenços de l’esquerra en els processos electorals, en els més alts nivells d’organització social i en la posada en funcionament de models de desenvolupament alternatius a les polítiques del capitalisme neoliberal. Una altra Amèrica està en marxa. La que representen els governs progressistes a Brasil, Bolívia, Equador, Uruguai, Venezuela... i la que s’endevina en les resistències a Colòmbia, Guatemala o El Salvador.

Des de l’ACP, volem acompanyar aquests processos. Entenem les brigades de solidaritat com un compromís de caràcter voluntari, d’apropament als problemes que afecten als pobles del Sud, a les seves organitzacions socials i a les alternatives que aquestes duen a terme des d’una òptica realista i responsable amb les comunitats amb les que es conviu.

El procés es desenvolupa en tres etapes:

1ª Formació de la brigada i preparació (d’Abril a Juliol).

Constitució dels grups i participació en les reunions i en les activitats de formació i solidaritat.

Xerrades Informatives:

A Barcelona, seu de l’ACP, Aribau 137, entresól 1

Dimecres 14 d’abril a les 20:00 h.

A Manresa, seu de Comissions Obreres, Passeig de PereIII, 60-62

Dissabre 10 de Març, 11 hrs

A Lleida, sala de videoconferéncies, Edifici de la Biblioteca, C/ Jaume II, 67, Campus de Cappont, Universitat de Lleida

Dijous 25 de Març, 19 hrs.

A Terrassa, Amics de les Arts, C/ Teatre, 2

Dimecres 24 de Març, 19 hrs

2ª Estada en el país (juliol o agost). D’entre 21 i 28 dies d’estada. Treballant, coneixent la realitat del país, trobant-nos amb organitzacions socials, sindicals... de la mà els nostres socis locals i amb les comunitats que ens acullen.

3ª Valoració col·lectiva de l’experiència i sensibilització (a partir de setembre). Entre altres activitats es realitzarà un audiovisual amb els documents (entrevistes, diaris de camp, fotografies, etc.) recollits per les Brigades de Solidaritat per tal de donar a conèixer a la nostra societat la realitat dels països del sud i dels nostres socis locals.

Fitxers adjunts

* Normativa de participació a les Brigades de Solidaritat
* Els nostres socis locals en acció


Mes informació:

C/ Aribau, 137, entresol 1a - 08036 Barcelona -

Tel. (+34) 93 3 188 444 - Fax (+34) 93 5 533 682 -

email: brigades@acpau.org / info@acpau.org

www.acpau.org